Ilość porcji: sałatka - 2, nuggetsy - 1
Składniki:
- Cebula – 1/2 sztuki (60g)
- Szpinak, liście – 2 garście (50g)
- Ocet cydrowy – 1 łyżka (6ml)
- Olej lniany – 2 łyżeczki (10ml)
- Oliwki czarne, bez pestki – 8 łyżek (80g)
- Pomidor – 1 sztuka (170g)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 1/3 sztuki (100g)
- Mąka pszenna, typ 500 – 1 łyżka (15g)
- Czosnek – 1 ząbek (5g)
- Jogurt naturalny – Bakoma – 10 łyżek (100g)
- Płatki kukurydziane – 1 szklanka (30g)
- Ziemniaki, średnie – 2 sztuki (160g)
Ilość kalorii:
Sałatka ze szpinakiem, pomidorem (128 kcal)
Nuggetsy (456 kcal)
SUMA: 684 kcal
Sposób przygotowania:
Szpinak umyj, pomidora pokrój w ćwiartki, oliwki odsącz z wody. Przygotuj sos: sól, pieprz, bazylię i oregano wymieszaj z olejem i octem jabłkowym lub winnym, wlej sos do sałatki i wymieszaj. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowaną paprykę, jogurt, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj marynatę z mięsem. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ziemniaki lub bataty pokrój w słupki. Płatki kukurydziane roztłucz w woreczku (najlepiej, takim do zamrażalnia lub strunowym) wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa obtocz w panierce z płatków. Przełóż nuggetsy na blachę, razem z ziemniakami piecz w nagrzanym piekarniku do 180 t. przez 10 - 15 min. Następnie do nuggetsów dołóż ziemniaki pokrojone w słupki i piecz jeszcze ok 25 min.