Allenogi żel forte

INFOLINIA: 800 153 154

Dieta wzmacniająca żyły na 7 dni tygodnia

Skorzystaj ze specjalnie opracowanej diety składającej się ze zdrowych i pysznych posiłków na 7 dni tygodnia.

Kanapka z serkiem wiejskim i wędliną

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Kiełki rzodkiewki – 1 łyżka (10g)
  • Ogórek – 1/3 sztuki (70g)
  • Olej lniany – 1 łyżeczka (5ml)
  • Papryka czerwona – 1/3 sztuki (100g)
  • Serek wiejski lekki – (200g)
  • Chleb żytni razowy – 1 kromka (35g)
  • Wędlina z kurczaka – 1 plaster (15g)
Ilość kalorii: Serek z papryką i kiełkami (317 kcal)
Kanapka z wędliną drobiową (95 kcal)
SUMA: 412 kcal

Sposób przygotowania: Paprykę pokrój w kostkę razem z kiełkami, dodaj do serka wiejskiego, przypraw czarnym pieprzem, dodaj olej lniany (możesz zamienić na rzepakowy). Wszystko wymieszaj. Z podanych składników zrób kanapkę.

Jaglanka z musem jabłkowym i żurawiną

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Kasza jaglana – 1/4 woreczka (25g)
  • Orzechy nerkowca – 1 łyżeczka (15g)
  • Cynamon, mielony – 1/2 łyżeczka (2ml)
  • Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu – 1 szklanka (250ml)
  • Serek wiejski lekki – (200g)
  • Żurawina suszona – 1/2 garści (20g)
  • Dżem jabłkowy – 1 łyżka (20g)
Ilość kalorii: Jaglanka (390 kcal)
SUMA: 390 kcal

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku (zabieg pozwalający pozbyć się goryczki z kaszy). Zagotuj kaszę na mleku, aż do zgęstnienia, ok. 15 - 20 min. W połowie gotowania dodaj żurawinę, dopraw cynamonem. Gotowa jaglankę wymieszaj z musem jabłkowym i posyp orzechami nerkowca.

Bułka z twarożkiem i papryką

Ilość porcji: Twaróg - 2
Składniki:
  • Jogurt naturalny – 4 łyżki (40g)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10ml)
  • Pietruszka, liście – 1 łyżeczka (6g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Rzodkiewka – 8 sztuk (120g)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Twaróg chudy – (200g)
  • Bułka grahamka – 1 sztuka (80g)
  • Papryka czerwona – 1/5 sztuki (50g)
Ilość kalorii: Bulka z twarożkiem i papryka (226 kcal)
Twaróg - 1 porcja (270 kcal)
SUMA: 496 kcal

Sposób przygotowania: Rzodkiewkę i pietruszkę pokrój drobno lub rzodkiewkę możesz zetrzeć na tarce. Jogurt naturalny, olej i warzywa dodaj do twarogu i wymieszaj widelcem. Przypraw solą i pieprzem. Zjedz z bułką i plastrem papryki czerwonej.

Czekoladowa owsianka z malinami i płatkami migdałów

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Kakao 16%, proszek – 1/2 łyżki (5g)
  • Maliny – 2/3 szklanki (80g)
  • Migdały, płatki – 1 łyżka (10g)
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka (10g)
  • Płatki owsiane – 3 łyżki (36g)
  • Mleko spożywcze, 1,5% tłuszczu – 1 szklanka (250ml)
Ilość kalorii: Czekoladowa owsianka z malinami i płatkami migdałów (402 kcal)
SUMA: 402 kcal

Sposób przygotowania: W mleku wymieszaj gorzkie kakao i zagotuj z płatkami owsianymi. Zagotowaną owsiankę zestaw z palnika i poczekaj aż zgęstnieje, następnie dodaj maliny (możesz użyć mrożonych - wyjmij je wcześniej z zamrażarki, aby chwilę odmarzły), polej miodem i posyp płatkami migdałowymi.

Bułka z pasztetem i ogórkiem kiszonym

Ilość porcji: 12
Składniki:
  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (150g)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 2 szklanki (400g)
  • Cebula – 1 sztuka (120g)
  • Czosnek – 4 ząbki (20g)
  • Kasza manna – 2 łyżki (30g)
  • Marchew – 8 i 1/3 sztuki (500g)
  • Oliwa z oliwek – 6 łyżeczek (30ml)
  • Pieprz czarny – 5 szczypt (5g)
  • Sól biała – 6 szczypt (6g)
  • Pomidory suszone na słońcu, w oleju – 20 sztuk (120g)
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki (120g)
  • Butka żytnia – 1 sztuka (80g)
Ilość kalorii: Bułka żytnia z pasztetem z soczewicy i ogórkiem kiszonym (242 kcal)
SUMA: 242 kcal

Sposób przygotowania: Pasztet można kupić w sklepie lub przygotować z przepisu: soczewice ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nadmiar wody odsącz lub gotuj do odparowania. Marchew obierz i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Cebule podsmaż na patelni, dodaj do niej marchew. Nagrzej piekarnik do 180 st. Pomidory suszone odsącz zalewy olejowej i drobno pokrój. Do soczewicy dodaj marchew, cebule i czosnek, pomidory, oliwę z oliwek, kasze manna. Przypraw curry (może być pasta curry), ostra papryka. papryka wędzona, możesz dodać zielona pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i doprawić do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodaj jajka do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w temperaturę 180 st. około 50 minut. Zrób bułkę z pasztetem i ogórkiem kiszonym.

Pancakes owsiane z frużeliną wiśnową

Ilość porcji: Frużelina - 1, Pancakes - 2
Składniki:
  • Cukier – 2 łyżeczki (10g)
  • Mąka ziemniaczana – 1/8 szklanki (10g)
  • Wiśnie – 2 i 3/4 garści (200g)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 opakowanie (200g)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10ml)
  • Płatki owsiane – 5 i 3/4 łyżki (70g)
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (2g)
  • Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki (2g)
  • Jaja surowe – 1 sztuka (50g)
  • Kakao 16%, proszek – 1/3 łyżki (3g)
  • Mleko 1,5% – Mlekovita – (200ml)
Ilość kalorii: Frużelina wiśniowa (87 kcal)
Pancakes owsiane (273 kcal)
SUMA: 360 kcal

Sposób przygotowania: Drylowane mrożone lub świeże wiśnie zagotuj na niewielkiej mocy palnika, aż puszczą sok, dodaj cukier, poczekaj aż zaczną się gotować. Mąkę ziemniaczaną rozrób w niewielkiej ilości wody, dodaj do gotujących się wiśni. Płatki owsiane zmiel (lub użyj maki owsianej). Wymieszaj do połączenia się składników mikserem lub rózgą kuchenna jogurt z jajkami, proszkiem do pieczenia, sodą i mąka. Rozgrzej patelnię, wysmaruj ją olejem roślinnym. Placki smaż partiami na niewielkim ogniu, łyżka masy - jeden placek, podsmaż na złoty kolor- nie za długo. Po chwili obróć placki na drugą stronę. Z każdą nową partią posmaruj patelnię olejem. Polej placki frużeliną. Zrób kakao, posłodź słodzikiem (ksylitol lub erytrol).

Szakszuka pomidorowa z bakłażanem

Ilość porcji: 2
Składniki:
  • Jaja kurze całe – 4 sztuki (200g)
  • Bakłażan – 2/3 sztuki (150g)
  • Cebula czerwona, surowa – 12 plastrów (120g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (120g)
  • Pomidory w puszce – 1/2 puszki (200g)
  • Chleb graham 3 kromki (75g)
Ilość kalorii: Chleb graham 3 kromki (75g) (173kcal)
Szakszuka (257 kcal)
SUMA: 430 kcal

Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w plastry i delikatnie posól, jak puści sok to odsącz go ręcznikiem - dzięki temu zabiegowi będzie mniej gąbczasty. Cebulę i paprykę posiekaj, podduś na oliwie, dodaj pomidory w puszce. Poczekaj aż masa zgęstnieje. Przypraw: sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, curry, czosnek. Na końcu dodaj jaja i duś całość do momentu ścięcia białek, żółtka powinny być płynne, najlepiej duś pod przykryciem ok. 3-5 min. Posyp jaja szczypiorkiem. Zjedz z chlebem graham 3 kromki.

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Banan – 1/2 sztuki (60g)
  • Jabłko – 1/2 sztuki (90g)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 opakowanie (180g)
  • Mandarynki 1 sztuka (70g)
  • Sok z cytryny – (10ml)
  • Winogrona bez pestek – 1/2 garści (30g)
Ilość kalorii: Sałatka owocowa z jogurtem (266 kcal)
SUMA: 266 kcal

Sposób przygotowania: Wszystkie owoce pokrój na kawałki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj z małym jogurtem naturalnym.

Kanapka z twarożkiem i zielonym ogórkiem

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Jogurt naturalny – 4 łyżki (40g)
  • Olej rzepakowy – 2 tyłeczki (10ml)
  • Pietruszka, liście – 1 łyżeczka (6g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1g)
  • Rzodkiewka – 8 sztuk (120g)
  • Sól biała – 1 szczypta (1g)
  • Twaróg chudy – (200g)
  • Chleb żytni razowy – 1 kromka (35g)
  • Ogórek – 1/2 sztuki (90g)
Ilość kalorii: Kanapka z twarożkiem (92 kcal)
SUMA: 92 kcal

Sposób przygotowania: Rzodkiewkę i pietruszkę pokrój drobno lub rzodkiewkę możesz zetrzeć na tarce. Jogurt naturalny, olej i warzywa dodaj do twarogu i wymieszaj widelcem. Przypraw solą i pieprzem. Zjedz kanapkę z twarożkiem i zielonym ogórkiem.

Skyr waniliowy z płatkami migdałowymi

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Mandarynki – 2 sztuki (130g)
  • Migdały, płatki – 1 łyżka (10g)
  • Jogurt typu islandzkiego, waniliowy – Skyr 1 opakowanie (150ml)
Ilość kalorii: Skyr waniliowy (242 kcal)
SUMA: 242 kcal

Sposób przygotowania: Zjedz jogurt skyr z płatkami migdałowymi. Możesz do serka dodać Świeże mandarynki lub zjeść osobno.

Kanapka z pasztetem z soczewicy

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (150g)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 2 szklanki (400g)
  • Cebula – 1 sztuka (120g)
  • Czosnek – 4 ząbki (20g)
  • Kasza manna – 2 łyżki (30g)
  • Marchew – 8 i 1/3 sztuki (500g)
  • Oliwa z oliwek – 6 łyżeczek (30ml)
  • Pieprz czarny – 5 szczypt (5g)
  • Sól biała – 6 szczypt (6g)
  • Pomidory suszone a słońcu, w oleju – 20 sztuk(120g)
  • Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100g)
  • Chleb graham – 2 kromki (50g)
Ilość kalorii: Kanapka z pasztetem z soczewicy (248 kcal)
SUMA: 248 kcal

Sposób przygotowania: Pasztet możesz kupić lub przygotować wg przepisu: soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nadmiar wody odsącz lub gotuj do odparowania. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Cebule podsmaż na patelni, następnie dodaj do niej marchew. Nagrzej piekarnik do 180 st. Pomidory suszone odsącz zalewy olejowej i drobno pokrój. Do soczewicy dodaj marchew, cebule i czosnek, pomidory, oliwę z oliwek, kaszą mannę. Przypraw curry (może być pasta curry), ostra papryka. papryka wędzoną, możesz dodać zielona pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj jajka do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w temperaturze 180 st. około 50 minut.

Jogurt ze świeżymi borówkami i musli

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Musli z rodzynkami i orzechami – 2 łyżki (30g)
  • Borówka amerykańska, surowa – 2 garście (100g)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 opakowanie (180g)
Ilość kalorii: Jogurt ze świeżymi borówkami i musli (287 kcal)
SUMA: 287 kcal

Sposób przygotowania: Przełóż jogurt do miseczki, posyp musli i świeżymi borówkami.

Zielony koktajl szpinakowo – bananowy

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Len, nasiona – 2 łyżeczki (10g)
  • Banan – 1 sztuka (120g)
  • Kiwi – 2 sztuki (100g)
  • Szpinak, liście – 1 garść (25g)
  • Sok z cytryny – (10ml)
Ilość kalorii: Zielony koktajl szpinakowy (228 kcal)
SUMA: 228 kcal

Sposób przygotowania: Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Do owoców dodaj szpinak i siemię lniane w ziarenkach - całość zblenduj.

Brownie z fasoli z powidłami śliwkowymi

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Jaja kurze całe – 1/4 sztuki (14g)
  • Banan – 1/4 sztuki (34g)
  • Cukier – 1 i 1/3 łyżeczki (7g)
  • Fasola, konserwowa czerwona, puszka – 1/4
  • puszki (114g)
  • Kakao 16%, proszek – 1/3 łyżki (4g)
  • Olej rzepakowy – 3/4 łyżeczki (4ml)
  • Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki (1g)
  • Mleko 2% tłuszczu – 1/8 szklanki (14ml)
  • Powidła śliwkowe 1 łyżka (20g)
Ilość kalorii: Powidła śliwkowe 1 łyżka (20g) (43kcal)
Brownie z fasoli (1 porcja) (247 kcal)
SUMA: 290 kcal

Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Następnie opłucz dokładnie fasolę i przesyp do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, olej, banany, kakao, sodę i cukier (lub słodzik np. ksylitol ) i bardzo dokładnie zmiksuj, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do utartej masy delikatnie mieszając. Gotową już masę przelej do keksówki i umieść w piekarniku na od 40 do 50 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Podaj z powidłami śliwkowymi.

Nuggetsy z sałatką ze szpinakiem

Ilość porcji: sałatka - 2, nuggetsy - 1
Składniki:
  • Cebula – 1/2 sztuki (60g)
  • Szpinak, liście – 2 garście (50g)
  • Ocet cydrowy – 1 łyżka (6ml)
  • Olej lniany – 2 łyżeczki (10ml)
  • Oliwki czarne, bez pestki – 8 łyżek (80g)
  • Pomidor – 1 sztuka (170g)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 1/3 sztuki (100g)
  • Mąka pszenna, typ 500 – 1 łyżka (15g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Jogurt naturalny – Bakoma – 10 łyżek (100g)
  • Płatki kukurydziane – 1 szklanka (30g)
  • Ziemniaki, średnie – 2 sztuki (160g)
Ilość kalorii: Sałatka ze szpinakiem, pomidorem (128 kcal)
Nuggetsy (456 kcal)
SUMA: 684 kcal

Sposób przygotowania: Szpinak umyj, pomidora pokrój w ćwiartki, oliwki odsącz z wody. Przygotuj sos: sól, pieprz, bazylię i oregano wymieszaj z olejem i octem jabłkowym lub winnym, wlej sos do sałatki i wymieszaj. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowaną paprykę, jogurt, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj marynatę z mięsem. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ziemniaki lub bataty pokrój w słupki. Płatki kukurydziane roztłucz w woreczku (najlepiej, takim do zamrażalnia lub strunowym) wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa obtocz w panierce z płatków. Przełóż nuggetsy na blachę, razem z ziemniakami piecz w nagrzanym piekarniku do 180 t. przez 10 - 15 min. Następnie do nuggetsów dołóż ziemniaki pokrojone w słupki i piecz jeszcze ok 25 min.

Makaron z soczewicy w sosie z pesto bazyliowo – pietruszkowego z brokułem

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Brokuły – 1/3 sztuki (200g)
  • Pietruszka, liście – 3 łyżeczki (18g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6ml)
  • Makaron warzywny, gotowany – 2 i 3/4 szklanki (200g)
  • Sos pesto, zielony – 4 łyżki (40g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Migdały, płatki – 1 łyżka (10g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Pomarańcza 1 sztuka (200g) (94kcal)
Ilość kalorii: Makaron (495 kcal)
Pomarańcza 1 sztuka (200g) (94kcal)
SUMA: 589 kcal

Sposób przygotowania: Kup makaron ze strączków soczewicy lub grochu. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Brokuł ugotuj na parze ok 6 - 8 min, powinien być lekko twardy. Zrób pesto z pietruszki i bazylii: świeżą bazylię, pietruszkę, oliwę, płatki migdałów, sok z cytryny i ser parmezan umieść w miseczce i zblenduj na gładką masę. Makaron jeszcze ciepły wymieszaj z pesto i rozłóż ugotowane różyczki brokuła. Na deser zjedz pomarańcze.

Zupa krem z dyni i soczewicy z grzankami

Ilość porcji: 2
Składniki:
  • Dynia, pestki, łuskane – 2 garście (50g)
  • Dynia – 1/2 sztuki (400g)
  • Grzanki ziołowe – 2 garście (50g)
  • Pietruszka, liście – 2/3 łyżeczki (4g)
  • Soczewica, surowa – 1/2 szklanki (100g)
  • Masło ekstra – 1 łyżeczka (10g)
Ilość kalorii: Zupa krem z dyni i soczewicy z grzankami, posypana pestkami dyni - 1 porcja (540 kcal)
SUMA: 540 kcal

Sposób przygotowania: Dynię obierz pokrój w kostkę i zagotuj razem z soczewicą ( przepłucz ją wcześniej zimną wodą). Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonem, dodaj sól. Gotuj do rozgotowania się dyni, możesz zblendować zupę. Zrób grzanki z chleba pszennego w piekarniku. Możesz skropić oliwą pokrojony w kostkę chleb. Pestki dyni podpraż przez 3 - 5 min. na suchej patelni. Posyp nimi zupę krem z dyni. Modyfikacja: Jeżeli lubisz jeść ostre potrawy to dodaj chilli i curry, zamiast cynamonu.

Łosoś na parze z ziemniakami i szpinakiem

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Łosoś świeży – 1/2 sztuki (100g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Szpinak – 1/2 opakowania (220g)
  • Ziemniaki, średnie – 2 i 1/2 sztuki (200g)
  • Sok grejpfrutowy 3/4 szklanki (200ml)
Ilość kalorii: Sok grejpfrutowy 3/4 szklanki (200ml) (80kcal)
Łosoś z pary (461 kcal)
SUMA: 541 kcal

Sposób przygotowania: Łososia natrzyj przyprawami (sól, pieprz cytrynowy lub sok z cytryny, koperek), ugotuj ziemniaki. Łososia duś na parze (najlepiej) lub posmaruj patelnię tłuszczem i na niedużym ogniu duś wolno ok. 15 min. Na patelnię włóż mrożony szpinak, dodaj przetarty przez praskę czosnek, dopraw go solą pieprzem, gałką muszkatołową i duś ok 12-15 min. Popijaj sokiem z grejpfruta.

Carpaccio z pieczonego buraka

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Orzechy włoskie – 1/2 garści (15g)
  • Burak – 2 sztuki (210g)
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6ml)
  • Rukola – 4 garście (40g)
  • Ser typu feta light, 30% tłuszczu – 1/3 sztuki (100g)
  • Chleb graham – 2 kromki (50g)
Ilość kalorii: Carpaccio z pieczonego buraka (534 kcal)
SUMA: 534 kcal

Sposób przygotowania: Kup gotowe ugotowane buraki, hermetycznie pakowane lub upiecz buraki w piekarniku. Buraki owiń folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 45 - 60 min. Na talerzu rozłóż rukolę, na to pokrój plastry buraka, pokrusz fetę, posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Skrop sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, przypraw solą i pieprzem. Zjedz z pieczywem.

Papryki faszerowane fasolką i brązowym ryżem

Ilość porcji:
Składniki:
  • Cebula – 1 sztuka (120g)
  • Fasola, konserwowa czerwona, puszka – 1/3 puszki (150g)
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżeczki (20ml)
  • Papryka czerwona – 2 sztuki (460g)
  • Pieczarka uprawna, świeża – 8 sztuk (160g)
  • Pomidory w puszce – 1/3 puszki (150g)
  • Ryż brązowy – 1/2 woreczka (50g)
  • Ser mozzarella, pełne mleko – 1 sztuka (125g)
Ilość kalorii: Wege papryki faszerowane fasolką i brązowym ryżem - 1 porcja (561 kcal)
SUMA: 561 kcal

Sposób przygotowania: Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę z pieczarkami pokrój i podsmaż na oliwie. Nagrzej piekarnik do 180 C. Wymieszaj farsz: ryż, cebulę z pieczarkami, odsączoną i wypłukaną fasolkę z puszki i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz bazylią. Papryki rozkrój i wydrąż białe części. Przekrój na pół. Nafaszeruj paprykę, połóż na górze plastry sera mozzarella i posyp przyprawami: oregano bazylia. Zapiecz w nagrzanym na 180 C piekarniku przez ok. 25- 35 min.

Pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie

Ilość porcji: 2
Składniki:
  • Mąka pszenna, typ 500 – 3/4 łyżki (12g)
  • Cebula – 1/3 sztuki (40g)
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry – 2 sztuki (200g)
  • Kasza gryczana – 1 i 1/2 woreczka (150g)
  • Koper ogrodowy – 2 łyżeczki (8g)
  • Marchew – 2/3 sztuki (40g)
  • Śmietana, 18% tłuszczu – 2 łyżki (50ml)
  • Pieczarka uprawna, surowa – 9 sztuk (180g)
  • Pietruszka – 1/8 sztuki (5g)
  • Ogórki kiszone – 6 sztuk (360g)
Ilość kalorii: Pulpeciki z mięsa (1 porcja) (464 kcal)
SUMA: 464 kcal

Sposób przygotowania: Cebule i koperek pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pieczarki zetrzyj na tarce. Mięso drobiowe mielone wymieszaj z cebulą, marchewką. Przypraw (sól, pieprz, pieprz ziołowy, natka pietruszki). Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. W garnku zagotuj małą ilość wody z dodatkiem wegety bez glutaminianu sodu. Z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na gorącą wodę, po chwili dodaj pokrojone lub starte pieczarki i koperek, gotuj 25-30 min. Rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę pszenną. Zestaw pulpety z ognia i dodaj do wody z pulpecikami mieszając, zagotuj. Dodaj śmietankę 18 UHT. Pulpety podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Kanapki z zielonym pesto i mozzarellą

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Ser, parmezan – 2 łyżki (30g)
  • Bazylia, świeża – 2 garście (6g)
  • Brokuły – 1/3 sztuki (200g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Migdały, płatki – 1 łyżka (10g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Pietruszka, liście – 4 i 1/4 łyżeczki (25g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6ml)
  • Ser mozzarella, light – 1/2 sztuki (60g)
  • Chleb graham – 1 kromka (25g)
Ilość kalorii: Kanapki z zielonym pesto (194 kcal)
Sałatka ze szpinakiem (128 kcal)
SUMA: 322 kcal

Sposób przygotowania: Zrób pesto z pietruszki i bazylii: Świeżą bazylię pietruszkę, oliwę, płatki migdałów, sok z cytryny i ser parmezan umieść w miseczce i zblenduj na gładką masę. Posmaruj kanapki i zjedz z serem mozzarella.

Kanapki z serkiem almette, rukolą i pomidorem

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Chleb żytni razowy – 2 kromki (70g)
  • Chrzan – 1/2 łyżeczki (5g)
  • Pomidor – 2/3 sztuki (100g)
  • Rukola – 2 i 1/2 garści (25g)
  • Serek śmietankowy – Almette – 4 i 1/2 łyżeczki (45g)
Ilość kalorii: Kanapki z serkiem almette (292 kcal)
SUMA: 292 kcal

Sposób przygotowania: Wymieszaj serek śmietankowy typu Almette z chrzanem i z podanych składników zrób kanapki.

Sałatka z serem camembert

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Ser, camembert pełnotłusty – 1/4 sztuki (30g)
  • Orzechy włoskie – 1/4 garści (8g)
  • Gruszka – 1/4 sztuki (38g)
  • Miód pszczeli – 1/2 łyżeczki (5g)
  • Musztarda – 2/3 łyżeczki (4g)
  • Winogrona – 1/2 garści (35g)
  • Sok z cytryny – 3/4 łyżki (5ml)
  • Mix sałat – 1/5 opakowania (38g)
  • Wędlina z kurczaka Ponnath – 1 plaster (15g)
  • Chleb graham – 1 kromka (25g)
Ilość kalorii: Sałatka z serem camembert (214 kcal)
Kanapka z wędliną (74 kcal)
SUMA: 288 kcal

Sposób przygotowania: Gruszkę obierz, pokrój w kostkę razem z camembertem. Winogrona przekrój na połówki, orzechy włoskie posiekaj. Miks sałat wymieszaj z owocami i serem. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki wymieszaj, zjedz z pieczywem. Zrób kanapkę z wędliną i zjedz razem z sałatką.

Mleczny koktajl truskawkowy z nerkowcami

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Cukier – 1 łyżeczka (5g)
  • Kefir, 2% tłuszczu – 3/4 szklanki (200ml)
  • Orzechy nerkowca – 1 łyżka (15g)
  • Otręby owsiane – 2 łyżki (14g)
  • Truskawki – 1/3 opakowania (150g)
Ilość kalorii: Mleczny koktajl truskawkowy (287 kcal)
SUMA: 287 kcal

Sposób przygotowania: Wszystko dokładnie zblenduj.

Krem pomidorowy z bazylią i grzankami

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Bazylia, świeża – 1/3 garści (1g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Grzanki ziołowe – 1 garść (25g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Pomidory krojone, puszka – 1 i 2/3 szklanki (400g)
  • Ser mozzarella, light – 1/2 sztuki (60g)
  • Jogurt grecki z pełnego mleka – 1 łyżka (20g)
Ilość kalorii: Krem pomidorowy z bazylią (342 kcal)
SUMA: 342 kcal

Sposób przygotowania: Na dnie garnka podsmaż na niewielkiej ilości oliwy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj puszkę pomidorów (krojonych lub w całości). Przypraw solą i pieprzem. Gotuj około 15 minut. Zupę zmiksuj ze świeżymi listkami bazylii (możesz dodać bazylii suszonej), następnie dodaj łyżkę jogurtu naturalnego lub greckiego, ser mozzarella oraz grzanki.

Grzanki z serkiem camembert i żurawiną

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Ser, camembert pełnotłusty – 1/2 sztuki (60g)
  • Chuda wędlina – 2 plastry (30g)
  • Chleb graham – 2 kromki (50g)
  • Żurawina – 2 łyżeczki (30g)
Ilość kalorii: Grzanki z serkiem camembert (344 kcal)
SUMA: 344 kcal

Sposób przygotowania: Przygotuj kanapki z wędliną oraz serem camembert, posyp je suszoną żurawiną (zamiast suszonej żurawiny możesz użyć konfitury z żurawiną). . Zapiecz w piekarniku przez 10 min. Zjedz z pomidorkami.

Kanapki z serkiem jogurtowym i frużeliną wiśniową

Ilość porcji: 1
Składniki:
  • Dżem wiśniowy, niskosłodzony – 2 łyżeczki (40g)
  • Serek jogurtowy – 2 łyżeczki (40g)
  • Chleb graham – 2 kromki (50g)
  • Kiwi 1 sztuka (50g)
Ilość kalorii: Kiwi 1 sztuka (50g) (30kcal)
Kanapki z chleba graham (270 kcal)
SUMA: 300 kcal

Sposób przygotowania: Z podanych składników zrób kanapki. Do kanapek zjedz kiwi.

Centrum Pięknych Nóg

Dowiedz się jak w kompleksowy sposób zadbać o zdrowie i kondycję nóg poprzez odpowiednią dietę i ćwiczenia, które codziennie możesz wykonać w domu lub w czasie przerwy w pracy.